Australian omituisuudet

maanantai 21. syyskuuta 2015

Heip! Uusi viikko taas lähtenyt käyntiin. Sain pienen vapaahetken näin keskellä päivää ja koska sää on ala-arvoinen, päätin lenkin sijaan tulla kertomaan teille muutamia yksityiskohtia Australiasta, jotka poikkeavat Suomesta.


- Ensimmäinen järkytykseni oli se, kuinka kylmä näissä taloissa oikeasti on. Olin toki lukenut aiheesta, mutten uskonut ennen kuin itse sen koin - meillä kotona sisälämpötila pyörii siinä 16-18 asteen tienoilla. On meillä lämmityskin, mutta sen päällä pitäminen on ymmärtääkseni kovin kallista. Laite hurisee n. 20 minuuttia ja hetken on mukava, noin 20 asteen lämpötila sisällä. Lämpö kuitenkin haihtuu hyvin äkkiä ja kohta taas värjötellään. Pukeutumiskysymyshän se kyllä on! Villasukat ovat kovassa käytössä (kiitos Malla, taisit jonakin viini-iltana ne mulle antaa).

- Vasemmanpuoleinen liikenne ei ole aiheuttanut ihan niin suuria hankaluuksia mitä oletin. Vasemmalla pysyminen on suhteellisen helppoa, sillä siellä täällä näkyy kylttejä joissa kehotetaan "stay left".. Täällä harrastetaan U-käännöksiä huomattavan usein ja liikenneympyrässä vilkun käyttö poikkeaa Suomen mallista. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, vilkku laitetaan vasemmalle mentäessä heti päälle ennen ympyrää. Suoraan ajettaessa vilkkua ei käytetä ollenkaan ja oikealle mentäessä vilkku laitetaan ennen ympyrään menoa päälle oikealle. Julkinen liikenne ei ole lainkaan niin huonossa jamassa mitä minulle annettiin ymmärtää. Bussilla pääsee täältä vähän syrjemmästäkin rautatieasemalle 15 minuutin välein ja junia lähtee Melbournen keskustaan noin 10 minuutin välein. Lakkoja ja muita hankaluuksia täällä tuntuu olevan kuitenkin paljon useammin, kuin Suomessa.

- Ruokailutottumukset. Lapset vievät kouluun/päiväkotiin omat eväät, jotka koostuvat usein voileivästä, jostakin hedelmästä, kekseistä, rusinoista, jogurtista jne. Vaaleaa leipää syödään paljon, ruisleipäähän täällä ei tavallisissa kaupoissa taida ollakaan. Aamiaisella leivän päälle laitetaan mielellään hilloa tai maapähkinävoita, "suolaiset" leivänpäälliset kuuluvat lounaalle. Meillä syödään kyllä illallisella monipuolisesti eikä eineksiä käytetä. Hostäiti on loistava kokki, enkä halua edes miettiä kuinka paljon lihoneena tulen täältä takaisin :D Maitoa ei pidetä hyvänä juomana, sitä lapset saavat vain iltaisin nukkumaan mennessään. Aikuisilla maito kuuluu vain kahviin. Kaipaan suomalaista kahvia, perheessä on käytössä vain kapselikeitin. Erikoiskahvit ovat tulleet tutuiksi.

- Täällä ei olla niin yltiösosiaalisia, mitä joskus annetaan ymmärtää. Toki tutuille ollaan korostetun ystävällisiä ja tuntemattomammillekin naapureille moikataan jos törmätään kadulla. Ihan samalla lailla australialaiset haluavat istua junassa rauhassa, kuin suomalaisetkin. En ole ainakaan itse vielä kokenut yhtäkään spontaania keskustelua paikallisen kanssa julkisessa kulkuneuvossa tai kaupan kassalla.

- Vanhana kassatyöntekijänä kiinnitän mielelläni huomiota ruokakaupan käytäntöihin. Täällä ruokakaupat ovat ruokakauppoja ja vaatekaupat vaatekauppoja. Citymarketin tai Prisman kaltaisia keskuksia ei juuri ole, josta saisit ruokaostokset ja uudet kengät samalla reissulla. Monissa kaupoissa kassa pakkaa ostokset valmiiksi pieniin, huonosti kestäviin pusseihin. Useimmiten sinulta kysytään ennen maksusuoritusta, maksatko kortilla vai käteisellä ja haluatko kuitin. Kassoissa ei ole takahihnaa, ja kassojen toiminta on toisinaan tuskastuttavan hidasta juuri tuosta pakkaamisesta johtuen. Ehkä juuri tämän takia itsepalvelukassat ovat suuressa suosiossa ja niitä löytyy melkein jokaisesta kaupasta jossa olen vieraillut.

-Alkoholi, tai lähinnä viini, on hyvin edullista. 3-6 dollarin viinipullo ei ole harvinaisuus, ja itsekin nautiskelin viime viikonloppuna neljän dollarin valkoviiniä. Eihän se mikään elämys ollut mutta samaan lopputulokseen pääsee kuin 12 euron viinilläkin... Siiderit ja oluet ovat kaupoissa suurinpiirtein samoissa hinnoissa Suomen kanssa. Viiniä tai jopa vodkaa saat ostettua paikallisesta k-kaupasta, ja "alkot" ovat monissa paikoissa auki klo 10 asti illalla. Idea tyttöjen illasta klo 21.45 ei siis tyssää siihen, että kodin viinivarasto tyhjennettiin jo edellisviikonloppuna eikä täydennystä ole muistettu hankkia.



4 kommenttia:

Matilda kirjoitti...

Kiinnostava postaus!! :-) ite oon muuttanut Suomesta Ruotsiin ja täällä esim. tuo vilkkujen käyttö liikenneympyröissä on sama kuin siellä :-)

Rosa / Flying Forever kirjoitti...

Hei, näitä oli kyllä mielenkiintoista lukea :D Mä en tiedä oikein mitään Australiasta, niin on aina kiva kuulla juttuja siellä asuvilta. Haaveena olis kyllä joskus lähteä sinne Working Holidaylle. Innolla ootan lisää postauksia (: !

Henna-Mari kirjoitti...

Uusi lukija ilmoittautuu. Luen mielelläni vähän lämpöisemmistä paikoista, koska vietin itse kesän Grönlannin "jäätiköllä" :) Plussaa, että olet saman ikäinen mun kanssa! Jos matkajutut kiinnostaa niin käy kurkkaamassa: saaristonsankari.blogspot.com

Elli kirjoitti...

Kiitos Matilda! Enpä tiennyt tuota. :)

Rosa, täällä on kyllä moni asia toisin kuin Suomessa. Voin joskus tehdä kakkososan tälle postaukselle! :) kannattaa ehdottomasti lähteä vaikka jonakin välivuotena. Suomalaiselle superhelppo prosessi, ainoa miinus on tietysti lento- ja viisumikustannukset.

Henna-Mari, kiva kuulla että jäit lukemaan! Käyn tsekkaamassa sun blogin :)

Lähetä kommentti

 
Design by Studio Mommy (© Copyright 2015)